Sextortion

Sextortion ya da sextortion tuzağı olarak anılan siber tuzaklar, gencinden yaşlısına her gün binlerce kişinin mağdur edildiği suç türlerinden biri olarak karşımıza çıkmaktadır. Teknolojinin gelişimiyle beraber sosyal medya uygulamalarının yayılım göstermesi şantaj suçu gibi klasik bir suçun da farklı görünüş şekillerinin ortaya çıkmasına sebep olmuştur. Sextortion, sosyal medya uygulamaları üzerinden gerçekleştirildiği gibi e-posta hesaplarına gönderilen önceden hazırlanmış metinler ve linkler ile de işlenebilmektedir.

Sextortion tuzağının ne olduğu, bu tuzaktan kurtulmanın yolları, bu suç türünün işleniş şekli ve Topo Hukuk Bürosu olarak sextortion tuzağı alanında vermiş olduğumuz hizmetler hakkında bilgi almak için makalemizi okumaya devam edebilirsiniz.

Sextortion Nedir?

Yurt dışında sextortion olarak anılan suç tipi ülkemizde şantaj suçu olarak bilinen, tehdidin özel bir görünüş şekli olan suç türünün karşılığıdır. Çok eski zamanlardan günümüze sıklıkla karşılaşılan bu suç türünün teknolojinin ilerlemesiyle beraber yayılım gösterdiğini ve sosyal medya uygulamaları üzerinden işlendiğini görüyoruz. Bu suç türü gerek Facebook, Instagram, Skype, Messenger gibi sosyal medya uygulamaları üzerinden gerek e-posta üzerinden işlenmektedir.

Sosyal medya uygulamaları üzerinden gerçekleştirilen sextortiontuzağında suçun işleniş şekline ilişkin detaylı bilgiyi “Facebook Şantaj”, “Skype Şantaj”, “Messenger Şantaj”, “Instagram Şantaj” başlıklı makalelerimizi okuyarak edinebilirsiniz. E- posta üzerinden yapılan sextortion tuzağı ise nispeten farklılık gösterebiliyor. Şimdi gelin bu suç türünün nasıl işlendiğine, mağdurların bu tuzağa nasıl düşürüldüğünü inceleyim.

Sextortion Tuzağı Nasıl Anlaşılır?

E-posta üzerinden gerçekleştirilen sextortion tuzağında, suçun faili mağdurlara e-posta adresleri üzerinden tehdit içerikli bir mesaj göndermektedir. Bu e-postada çeşitli talepler söz konusu olabilir. Fail tarafından kimi zaman para, kimi zaman cinsi münasebet kimi zaman da farklı taleplerle karşılaşılmakta.

Mağdurların, failin taleplerini yerine getirme noktasında tehdit edildiği unsur çoğunlukla gerçeğe dayanmaktaysa da kimi zaman mağdurlar ortada herhangi bir somut veri olmadan tehdide uğrayabiliyor. Böylelikle mağdurun bir şekilde uygunsuz, özel görüntülerinin failin elinde bulunduğuna ve istenilen şeyin yerine getirilmemesi halinde bu görüntülerin paylaşılacağına inandırıldığını görüyoruz.

Bu noktada, şantaj failinin bazen mağdurun bilgisayarına erişim sağlayarak mağdurun özel görüntülerini kaydettiğini söylerken, bazen de yalnızca e- posta şifresini hackleyip mağduru olmayan görüntülerin varlığına inandırır. Müstehcen fotoğraf ve videolarının paylaşılacağı tedirginliğini yaşayan mağdurlar çoğunlukla talepleri yerine getirme yanılgısına düşerler.

Sextortion Tuzağı Korunma Yolları

Sextortion tuzağından korunma konusunda alabileceğiniz bazı önlemler bulunmaktadır. Kullandığınız bilişim araçlarında ve sosyal medya uygulamalarında gizliliği sağlamak bu noktada büyük önem arz etmektedir. Bu noktada, tüm hesaplarınızda çift aşamalı korumayı sağlamak, şifreleri düzenli şekilde değiştirmek ve güçlü şifreler kullanmak, bilgisayarınızda ve diğer aygıtlarınızda güvenlik yazılımları kullanmak sizi bu suç faillerinin eylemlerine karşı koruyacaktır.

Bunun yanında, sosyal medya hesaplarında veya iletişim kanalları yoluyla çevrenizdeki kişilerle özel görüntülerinizi paylaşmayın. Güvendiğiniz kişilerle paylaştığınız içeriklerin dahi veri olarak depolandığını ve üçüncü kişiler tarafından ele geçirilebileceğini unutmayınız.

Sextortion Tuzağıyla Karşı Karşıya Kalanlar Ne Yapmalı?

Bu suç türü ile karşı karşıya kalanların yapmaları gereken ilk şey sakinliği koruyarak yapılan şantaja taviz vermemektir. Suçun faili tarafından paylaşılacağı söylenen görüntülerin var olup olmadığının değerlendirmesini yapabilirsiniz. Bundan sonra, itibarınızın korunması, yasal haklarınızın korunması, failin yakalanması ve olayın açığa çıkarılması açısından yapılması gereken şey savcılığa suç duyurusunda bulunmakla başlayacaktır. Sürecin en etkili ve hızlı şekilde yönetilmesi, haklarınızın korunması, kamu davasının takip edilmesi için alanında uzman bir bilişim avukatından destek almanız yararınıza olacaktır.

Topo Hukuk Bürosu’nun Şantaj Hizmetleri

Topo Hukuk Bürosu olarak bilişim hukuku alanında uzman olan avukat ekibimizle 2015 yılından bu yana şantaj mağduru müvekkillerimize uzman desteği sunmaktayız. Bu bağlamda müvekkillerimizin yasal haklarını korumak adına şantaj suçunun savcılığa bildirilmesinden davanın sonuçlanmasına kadar geçen sürede müvekkillerimizi temsil etmekteyiz.

Bunun yanında teknoloji departmanımızda görev alan uzman ekibimizle internette paylaşılan ya da paylaşılması olası olan video ve fotoğrafların takibini sağlamaktayız. Yaptığımız bu çalışmalar ile müvekkillerimizin bu süreci en az zararla atlatmaları ve itibarlarını koruma adına multidisipliner bir çalışma yürütmekteyiz.

Topo Hukuk Bürosu’nun şantaj alanında vermiş olduğu hizmetlerden faydalanmak ve konu hakkında detaylı bilgi almak için bize ulaşabilirsiniz.

Sıkça Sorulan Sorular

1. Şantaj ile sextortion aynı mı?

Şantaj suçu, Türk Ceza Kanunu‘nun 107. maddesinde yer alan, tehdit suçunun özel bir görünüş şekli olarak karşımıza çıkan suç türlerinden biridir. Bu suç türü yurt dışında sextortion olarak anılmaktadır. Farklı şekillerde işlenebildiği görülmektedir.

2. Şantaj neden yapılır?

Şantaj suçu faillerinin çeşitli sebeplerle mağdurlara ulaştığını ve çeşitli talepler yönelttiğini görüyoruz. Burada ana etken yapılan şantajın türü. Eski sevgili şantajı olarak adlandırdığımız şantaj türünde biten ilişkinin devamı ya da cinsel münasebet talebiyle karşılaşıyoruz. Sosyal medya uygulamaları üzerinden yapılan şantaj suçunda ise genellikle para talep edildiğini görmekteyiz.

3. Profesyonel şantaj yardım hizmetini nasıl alabilirim?

Şantaj yardım konusunda hem yasal süreci takip etmek ve haklarınızı korumak hem de teknolojik destek alarak kişisel itibarınızı korumak adına profesyonel bir ekipten destek almak oldukça fayda sağlayacaktır. Bu noktada şantaj konusunda verilen hizmetlerden yararlanmak ve profesyonel bir ekiple süreci yönetmek için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

4. Sextortion email nedir?

Sextortion olarak adlandırdığımız bu suç türünün Whatsapp, Instagram, Messenger gibi sosyal medya uygulamaları üzerinden gerçekleşebileceği gibi e posta üzerinden de gerçekleşmesi mümkündür. Şantaj ve tehdit içerikli bu e postalar sextortion email olarak anılmaktadır.