Messenger şantaj, Facebook üzerinden kurulan sahte hesaplar ile kişilerin özel görüntülerinin Messenger üzerinden alındığı ve sonrasında bu görüntülerin paylaşılması tehdidi ile kişilerden yüksek miktarlarda paraların istendiği şantaj türü olarak karşımıza çıkıyor.
Sosyal medya uygulamalarının kullanıcı sayılarının gün geçtikçe artıyor olması, sosyal medya hesapları üzerinden yapılan paylaşımların kişilerin özel hayatına ilişkin veriler içeriyor olması, yapılan paylaşımların herkese açık şekilde yapılıyor olması, sosyal medya uygulamaları üzerinden gerçekleşen şantaj suçunun mağdurlarını da aynı oranda arttırıyor.
Bu makalede, Messenger şantaj, bu şantaj türünün işleniş şekli ve Messenger şantajdan kurtulmanın yollarından bahsediyor olacağız. Konu hakkında ayrıntılı bilgi almak istiyorsanız bizimle kalıp “Messenger Şantaj” başlıklı makalemizi okumaya devam edebilirsiniz.
Messenger Şantaj Suçunun İşlenişi
Contents
Sosyal medya uygulamaları gün geçtikçe daha fazla kişi tarafından ve hayatın çok daha büyük bir bölümünün paylaşıldığı mecralar olarak karşımıza çıkıyor. Geniş kitleler tarafından yapılan bu paylaşımlar çok büyük oranda üzerinde gerçekleşiyor. Facebook kullanıcılarının Messenger uygulaması üzerinden birbirlerine mesaj gönderip arama yapabilmeleri bu iki sosyal medya platformu üzerinden tanışan kişiler arasında yapılan şantaj vakalarını arttırıyor.
Önemli düzeyde kullanıcısı bulunan Facebook uygulamasında sahte kadın hesabı kullanan şantajcılar, çeşitli kişisel bilgilerini görüntüleyebildikleri, farklı gelir ve eğitim düzeyindeki kişilere ulaşıp ilk etapta seviyeli bir arkadaşlık ilişkisi kurmaya çalışıyorlar. Genellikle erkek kullanıcılar tarafından yönetilen sahte kadın hesaplarının odağı haline gelen mağdurları ise yine erkek kullanıcı hesapları oluşturuyor.
Facebook uygulaması üzerinden mağdur ile iletişime geçen suçun failleri Messenger üzerinden konuşmayı uzunca bir süre devam ettirip karşı tarafın güvenini kazanmaktadırlar. Messenger şantaj suçu mağduru karşısındaki sahte kadın hesabına karşı güven duyduktan sonra özel görüntülerin talep edildiğini ve taraflar arasında bu görüntülerin paylaşımının yapıldığını görüyoruz.
Özel fotoğraf ve videoların paylaşılmasıyla beraber şantajcılar bu içerikleri kaydedip, Facebook hesabı üzerinden edindikleri mağdurun arkadaş listesinde bulunan kişiler ile paylaşmakla tehdide başlamaktalar. Bu tehditlerle beraber mağdurlardan yüksek miktarlarda para istenmekte ve paranın Western Union gibi ödeme sistemleri üzerinden gönderilmesi talep edilmektedir.
Messenger Şantajdan Korunma ve Kurtulma Yolları
Messenger üzerinden yapılan şantajdan da tüm diğer şantaj türlerinden olduğu gibi sosyal medya hesaplarınızda gizliliği sağlayarak korunabilirsiniz. Kişisel hesaplarınızın herkese açık şeklinde olması, yabancıların kişisel verilerinize, özel hayatınıza ilişkin fotoğraf, video ve diğer tüm paylaşımlarınıza ulaşmasını engelleyecektir.
Sosyal medya hesaplarınızda yaptığınız gizlilik ayarlarına rağmen size ulaşılıp ve bir şekilde özel görüntülerinizin ele geçirilmesi de mümkündür. Böyle durumlarda Messenger şantaj mağdurlarının yapması gereken şey, yasal mercilere başvurup yasal haklarını kullanmak ve şantajcıların cezalandırılmasını sağlamaktır. Bunun yanında, Messenger şantaj faillerinin mağdurları özel görüntülerin aile ve arkadaşlarla paylaşılması konusunda tehdit etmesi ya da bu paylaşımların yapılmış olması bir itibar sarsılması problemi yaratmaktadır. İtibarın korunması ya da yeniden kazanılması konusunda bu özel görüntüleri elinde bulunduran şantajcıların hareketlerinin izlenmesi gerekebilmektedir. Tüm bu tedbirlerin alınması için alanında uzman bir ekipten yasal destek ve profesyonel teknolojik destek almalısınız.
Topo Hukuk Bürosu’nun Messenger Şantaj Hizmetleri
Günümüzde tüm sosyal medya uygulamaları üzerinden sıklıkla gerçekleştirilen şantaj suçu Messenger üzerinden de büyük oranda gerçekleşmektedir. Şantaj suçu mağdurları tarafından çokça aranan ve yine bu kişiler tarafından Messenger şantaj olarak da anılan bu şantaj türü, Facebook uygulamasının kullanıcılarına sunduğu veri paylaşım hizmetleri dolayısıyla bu suçun failleri tarafından oldukça sık tercih edilmekte. Uygulamanın kullanıcılara sunduğu, görüntülü, sesli arama, mesajlaşma, video, fotoğraf ve çeşitli veri paylaşımı gibi hizmetler uygulama üzerinden yapılan şantajı çok daha kolay kılarak mağdur sayısını ciddi oranda arttırıyor.
Her geçen gün sayısız şikayetin yapıldığı Messenger şantaj suçunda Topo Hukuk Bürosu’nun alanında uzman hukuk ve teknoloji departmanları ekibi olarak hem yürütülmesi gereken yasal prosedür sürecinde sağladığımız hukuki destek ile hem de itibarın korunması konusunda sağladığımız teknolojik destek ile Messenger şantaj suçu mağdurlarına nitelikli uzman desteği sağlamaktayız.
Topo Hukuk Bürosu’nun alanında uzman ekibinin uzun yıllardır Messenger şantaj suçu mağdurlarına sağlamış olduğu hukuki ve teknolojik hizmetten faydalanmak, yasal prosedürün takip edilmesi, kişisel hakların korunmasının yanında itibarınızın da korunması adına destek almak, Instagram şantaj konusu detaylı bilgi edinmek ya da büromuzun hukuk ve teknoloji departmanlarında hizmet veren, alanında uzman ekibimizle iletişime geçmek için bizimle iletişim kurabilirsiniz.
Sıkça Sorulan Sorular
1. Şantaj ile tehdit aynı mı?
Şantaj suçu, Türk Ceza Kanunu‘nun 107. maddesinde yer alan, tehdit suçunun özel bir görünüş şekli olarak karşımıza çıkmaktadır. Tehdit suçu ile benzer yönleri bulunmakla beraber birbirlerinden ayırt edilmelerini sağlayan farklı yönler de bulunmaktadır. Bu konuda ayrıntılı bilgi almak için şantaj alanın uzman ekibimiz tarafından yazılan “Şantaj Suçu TCK” başlıklı makalemize göz atabilirsiniz.
2. Şantaj şikayete bağlı bir suç mu?
Şantaj suçu kanunda şikayete bağlı suçlardan biri olarak sayılmamıştır. Dolayısıyla şantaj suçu için öngörülen bir şikayet süresi de bulunmamaktadır. Yetkili mercilerin herhangi bir şekilde bu suçun işlendiğinden haberdar edilmesi halinde yasal prosedür işlemeye başlayacaktır.
3. Messenger şantaj için verilen adli para cezası ne kadar?
Türk Ceza Kanunu’nun ilgili hükmünde Messenger şantaj suçu için bir yıldan üç yıla kadar hapis ve beş bin güne kadar adli para cezası belirlenmiştir. Burada hakim öncelikle verilecek adli para cezasının miktarına karar verdikten sonra sanığın ekonomik, sosyal yaşantısını göz önünde bulundurmak suretiyle bir miktar paranın ödenmesine hükmedilir.